“A flâneuse is a determined,
resourceful individual keenly attuned
to the creative potential
of the city –
And the liberating
possibilities of a good walk.”

IN DE WOORDEN VAN MIJN VRIENDINNEN:

Elke vindt dat ik mooi, slim en belangrijk genoeg ben om door haar gefotografeerd te worden en dus vind ik dat zelf ook maar. Er is niemand bij wie ik meer op mijn gemak ben: ze geeft me het gevoel dat ik niets te bewijzen heb.
— Esther

Uitstekend gezelschap wanneer de wereld lijkt te vergaan. Met Taylor Swift meekwelen in de Negev, naar de sterren staren in Joshua Tree Park, doorzakken in een Romeinse enoteca? Elke is uw vrouw.
— Eva

Ze heeft een zachte blik en is heel gevoelig aan onrechtvaardigheid, niet te verwarren met braaf. Ik denk dat het die combinatie is, die haar zo’n goeie fotograaf maakt. Haar foto’s hebben karakter, zijn soms gewaagd en altijd verbluffend. Het is fijn om jezelf te zien zoals Elke je ziet.
— Dorien

Behoorlijk therapeutisch, zo’n Flâneuses-sessie. En ik heb nog nooit zulke mooie foto’s gekregen van mijn therapeut.
— Sieglinde

GUESS IT STARTED THERE:

Na een jarenlange worsteling met haar lijf trokken een vriendin en ik begin 2020 de bossen van de Hoge Venen in, voor wat de allereerste Flâneuse-sessie zou worden. We vierden haar nieuwe blik op zichzelf, met de borst vooruit en twee middelvingers omhoog.

Sindsdien ontmoette ik meer dan 50 Flâneuses. Samen verkenden we wat schoonheid en zelfliefde is door mijn lens. Ik bouw comfortzones in steden, duinen en bergen, waar kwetsbaarheid en transformatie elkaar in de armen vallen.

Ik ben Elke Van den Ende, wild van connectie en imperfectie. Niet vies van klimmen op barricades ook. Ik ben trouwfotograaf zonder grenzen en (mede-)organisator van fotografencommunity Firgen, coachingstraject Dichter en de First Light Workshops.

Les Flâneuses is mijn zelfzorg: getuige zijn van durvers is verslavend.